Bakgrund

Det är aldrig för sent att förändras!

Jag har under många år jobbat med vuxna som mår dåligt, missbrukar och begår brott och jag har fått äran att se när de förändrar sina liv. Jag har med egna ögon sett att livsförändringar, stora som små, alltid är möjliga.

 

Påverka innan det går för långt

Under tiden jag träffade mina klienter hade de redan levt ett destruktivt liv och samlat på sig smärtsamma erfarenheter. De hade hunnit må dåligt, skolka, festa, dricka och testa droger, hänga med “fel” kompisar och “busa” sig till kontakt med polisen. Under åren eskalerade allt detta och när jag träffade dem hade det hunnit gå väldigt långt. Just detta vill jag försöka påverka – att göra och skapa någonting för att stoppa denna nedåtgående spiral.

 

Att bli sedd och bekräftad av vuxna

Under mina klienters barn- och tonårsår hade de behövt ännu mer stöd från vuxna omkring dem. De hade behövt ökad förståelse, stabilitet och trygghet, bekräftelse, tydlighet och kärleksfull gränssättning. En del av klienterna jag mötte hade struliga familjeförhållanden, men långt ifrån alla. I de flesta fall hade skolan agerat och socialtjänsten gjort sitt bästa för att hjälpa dem. Tyvärr räckte det inte.

 

Vi behöver alla hjälpas åt för att kunna göra skillnad för barn och tonåringar innan det går för långt! 

Vi vågar tillsammans!

I min nuvarande roll som handledare vittnar jag dagligen om den höga belastningen som skolpersonal, socialtjänst, psykiatri och frivilliga organisationer sliter med. Jag ser hur personalen stressar och känner sig otillräckliga.

Här har vi vuxna en ypperlig chans, ett ansvar och en viktig roll att göra skillnad och hjälpa ungdomar innan det går för långt. Men hur kommer det sig att vi vuxna inte alltid agerar? Kan det vara så att vi inte vågar? Är vi vuxna osäkra kring när, hur eller om vi ”borde” agera? Tvivlar vi vuxna på hur vi kan stödja en tonåring på bästa sätt? 

 

Alla vi vuxna spelar en viktig roll!

Vi behöver hjälpas åt för att påverka barn och ungdomarnas situation till det bättre. Min tanke är att vuxna innefattar alla myndiga människor runt ett barn eller en tonåring. Vuxna såsom mor/farföräldrar, moster/faster, morbror/farbror, bonusförälder, myndiga syskon, förälder till en kompis, tränare/coach, musiklärare, föreningsledare, granne, dansinstruktör, osv. Snacka Smart med tonåringar är skriven för alla vuxna med en viktig tonåring i sin närhet.

 

Snacka Smart med tonåringar ger vuxna verktyg!

Det var det här som gjorde att idén till kursen Snacka Smart med tonåringar föddes, ett stöd för alla vuxna att kunna vara med att hjälpa till, i tid. Kursen ger dig verktyg till att fånga upp och våga stötta en tonåring, förbättra kommunikation och relationen mellan er samt påverka, innan en tonåring hamnar på ”fel” väg.